EnvironmentalArt.net
www.EnvironmentalArt.net 
independent artist run online Art project

 

Sirpa Svahn-Kumpulainen 
Home    
Home site, Sirpa Svahn-Kumpulainen, muovi teoksia

Gallery 1
yhteisötaide

Gallery 2
puu,paperi ja lasi teoksia
CV          
cv
Ars Häme
Art Häme 10

© info: The works of art may not be reproduced or utilized in any form or by any means electronical or mechanical including downloading, print-out or by on-line-acces or any information storage and retrieval system without permission in writing from copyrightholders


Your window on Finnish Environmental Art / Ympäristötaide verkossa / Editor: Lea Turto


Sirpa Svahn-Kumpulainen, ART HÄME 11 Tapahtuma : Punainen matto, Hämeenlinnan taidemuseo 2011

Sirpa Svahn-Kumpulainen

 Kuvataiteilija
english Visual Artist

Kasvatustieteen Maisteri KM, Filosofian  lisensiaatti (taidekasvatus) FL, museopedagogi, Taiteen  kandidaatti TaK, Heinolan Kuvataiteilijoiden ry puheenjohtaja


Lives and works in Mikkeli
Email: akvarellot@gmail.com
www.pieniakertomuksia.net
www.kaupunginkirjasto.lahti.fi
www.heinolan-taide.net
 

Sirpa Svahn-Kumpulainen: Punainen matto
Sirpa Svahn-Kumpulainen, ART HÄME 11 Tapahtuma : Punainen matto, Hämeenlinnan taidemuseo 2011

Ympäristö- ja yhteisötaiteilija

"Ympäristötaide on minulle työväline, ilman erityistä ulkokultaisuutta tai arvolatausta. Se on yhtä mutkatonta kuin pulkalla laskeminen. Ympäristötaide myös hengittää useamman tekijän käsien kautta; yhteisötaide elää siinä luonnollisesti.

Ympäristötaiteen hetkellisyys ja lyhytikäisyys ovat kuin liitutaululle piirretty kuva.  Seuraavan päivän sade vie mennessään rakennelmat ja materiaalit; Maa  nielee taidetyön hetkessä kuin taulusieni liidun viivan.

60-luvulla, kun olin pieni, kylän lapsilauma toteutti mutkattomasti ympäristötaidetta juosten ja taistellen Laaksotien metsässä Heinolassa. Nyt voin sanoa aivan varmasti, että lapsuuden kokemuksillani oli taiteen saralla ja elämän hallinnassa minulle äärettömän suuri merkitys."
- kertoo Sirpa Svahn-Kumpulainen.


Muovijäte, kierrätys ja perinnekäsityötekniikat


Sirpa Svahn-Kumpulainen, Matto,  muovi, kierrätystaide
Sirpa Svahn-Kumpulainen


Sirpa Svahn-Kumpulainen on työssään etsinyt vanhalle ryijyntekotavalle uudet työmateriaalit: poisheitettävät muovikassin suikaleet.  Charles Jencksin mukaan (1986) postmodernin taiteen käsite kaksoiskoodaus tarkoittaa modernien tekniikoiden yhdistämistä traditionaalisiin tekniikoihin.

Sirpa Svahn-Kumpulainen: Punainen matto
Sirpa Svahn-Kumpulainen, ART HÄME 11 Tapahtuma : Punainen matto, Hämeenlinnan taidemuseo 2011

Sirpa Svahn-Kumpulainen: Punainen Matto
Sirpa Svahn-Kumpulainen
Punainen matto


 Sirpa Svahn-Kumpulainen, ART HÄME 10 Tapahtuma, Sininen Nurmikko
Sirpa Svahn-Kumpulainen, ART HÄME 10 Tapahtuma, Sininen Nurmikko, Finnlaysonin tehdasmiljöö, Forssa 2010

Tämä`"Sininen nurmikko" -teos sisältää muiston lapsuudesta kuinka metsässä ollessani loikoilin nurmikolla ja katselin taivasta. Ajattelin usein jospa taivaan sininen olisikin nurmikon väri. Sininen nurmikko.

 

Sirpa Svahn-Kumpulainen, Sininen nurmikko, Ars Häme
Sirpa Svahn-Kumpulainen, Sininen Nurmikko

Sirpa Svahn-Kumpulainen, Punainen matto

Muovin kierrätys

Muovin hävittämisen ongelmallisuus on aina kiinnostanut minua. Kun olimme pieniä istuimme rappusilla leikkaamassa muovipusseihin pakatun maidon pusseja suikaleiksi. Tämä oli naisten kokoontumispaikka ja siellä kerrottiin kaikki oleelliset kuulumiset. Muistan kuinka pienet kissanpojat hyppivät matonkuteiden joukossa uteliaina maidolle tuoksuvista muovipusseista lähtevästä rapinasta. Niistä keristä sitten virkattiin mattoja. Matot olivat pyöreitä ja idea oli juuri siinä, että pussin "ollessa tietyllä tavalla hauras ja ohut se oli oikein kevollinnen pieneen kynnysmattoon."
 
          

Itse taidetyö on tehty kanaverkkoon, koska se usein esillä ollessaan sijaitsee ulkona. Muovikassin ylijäämäsuikaleista olen sitten ensin repinyt muoviniput eroon toisistaan ja sitten solminut verkkoon näitä suikaleita. Paikallinen S-market ruokakauppa keräsi minulle suikaleita muovikassiin. Matto on värjätty sitten automaalilla siniseksi.

Sirpa Svahn-Kumpulainen, muovimatto, tekniikka

"Nämä jo valmiiksi suikaloidut muoviniput ovat erittäin hyvää materiaalia kutomiseen. Harmaan sävyjä olikin yllättävän paljon erilaisia. Värjäämättömässä matossa voi eron havaita.  Kuvassa oleva harmaa värjäämättömään mattoon olen solminut n. 20 000 suikaletta. Aikaa siihen menee yleensä kaksi kokonaista työviikkoa. Olen myös tehnyt muovipohjaisia mattoja sisätiloihin. Ne voi pesä pesukonessa ja kestävät kulutusta ja ovat erityisesti lemmikkieläinten mieluisia lepopaikkoja sillä muovi eristää lämpöä hyvin."
- Sirpa Svahn-Kumpulainen

 

 

 

 

Sirpa Svahn-Kumpulaine: Punainen matto, Art Häme
Sirpa Svahn-Kumpulainen, ART HÄME 11 Tapahtuma : Punainen matto, Hämeenlinnan taidemuseo 2011