Mainpage

 Pedvale, Latvia

Firkspedvâle`n kartanon alue.

Kuvakertomus esittää näkymän yhteen ilmansuuntaan tavoitteenaan havainnollistaa alueen mittasuhteita ja maastoa.
Teoskuvat löytyvät Pedvalen museon sivustolta. Kuvalinkit johtavat museon sivustolle.

Kuvat aukeavat suuremmiksi klikkaamalla.
Katso myös linkitykset Pedvalen sivustolle.


Sami ravintolan ovella.

Museon portilta suoraan eteenpäin...

Museo alueelle tultaessa, saavutaan ensin kartanon pihaan, jossa oleva kuivausriihi on ennallistettu. Siinä sijaitsee ravintola sekä konferenssitila.

Ravintolalla on A-oikeudet ja hinnat ovat edulliset.
Aamiaiseksi löytyy erilaisia salaattiannoksia leivän kanssa, lounaaksi ja päivälliseksi löytyy annoksia kalasta, lihasta tai kanasta. Englannin kielistä ruokalistaa en nähnyt.
Oliko sattuma vai talon tapa juoda ruuan kanssa teetä - en tiedä. Me joimme teetä ja keskenämme vaihdoimme muutaman sanan, että sielläpäin ilmeisesti on sellainen tapa, mutta yhtä hyvin he saattoivat olettaa meillä olevan sellaisen tavan otettuamme ensimmäisellä kerralla teetä odottaessamme ruokaa. Kahvi oli instantkahvia.

Päivän ateriat maksavat yhteensä noin 10 euroa.

Aamiaisella

 

Ravintola salissa on kuukausittain vaihtuva näyttely.

Katonrajaan oli maalattu ornamentti, jossa yhtenä aiheena oli sammakko.

 


Näkymä pihasta kohti näyttelyaluetta: Oikealla oleva päärakennus on hotellin ja museon käytössä. Tämä osa oli korjattu erittäin kauniisti, mutta toinen pää rakennusta oli mm. ilman kattokatetta. Rakennusmiehiä oli paikalla töissä. 

Lipunmyynti ja hotelli

Majoitukseen mahtuu hyvin 15 henkeä ja tiukasti parikymmentä. Muutaman päivän tapahtumissa osallistujia on majoitettu makuupusseissaan käytävillekkin. Huoneet ovat kolmen ja neljän hengen huoneita. Lämmitys oli järjestetty lämpöpuhaltimella. WC ja suihku olivat käytävässä.

WC oli moderni, mutta muussa oli pyritty säilyttämään vanhaa ilmettä kuten huonekaluissa. Seinillä oli valokuvia teoksista ja tapahtumista.
Viihtyisä ja siisti.

Yöpymisen hinta on noin 10 euroa.
Tarkemmat hinnat

Varastorakennuksen tällä seinustalla ei ole 
kkunoita vaan vanhat ikkunanpokat oli 
nostettu seinälle ja niissä oli maalauksia.

 

 

Päärakenuksen vieressä oli varastorakennus.

 

 

 

Lauran teos "Aalto"
Teoskuva linkki

Pihapiirin jälkeen aukesi peltoaukeama ja näyttelyalue alkoi. Kuvassa oja ja näkymä vasemmalle.

Myrsky oli vahingoittanut monia teoksia 
vääntäen ne kallelleen, jota Laura ja 
Ojârs kovasti harmittelivat etteivät 
olleet ehtineet korjata ennen tuloamme. 
Teoskuva.1 Alueella on paljon haikaroita, 
vaikkakaan tätä teosta eivät vielä olleet asututtaneet
Teoskuva.2  (Merkki)

Yleisnäkymä pellosta, jota rytmittävät puiset teokset. Puuna oli käytetty puunrunkoja hyvin vähän käsiteltynä. Horisontissa näkyy metsikköä ja näyttelyalue jatkuu yhä siellä, kunnes laakson toisella puolella tulee toisen kartanon rakennukset ja pihapiiri vastaan, jotka kuuluvat myöskin museolle. Nämä rakennukset ovat osittain raunioina. kesäaikaan niitä käytetään kuitenkin näyttelytiloina.

 

 

 

Kauempana oleva laakso ja joen uoma loivat voimakkaita korkeusvaihteluita maisemaan. Tämä etualan lammikko on syntynyt amerikkalaisten tekemästä maateoksesta. Alunperin maahan oli muokattu suppilon muotoinen kaivanto. Se kuitenkin täyttyi vedellä, joka ei ollut alkuperäinen ajatus. Yleisö on alkanut kutsua lammikkoa "taivaan peiliksi".

OjârsiFeldbergs "Iron River"
kuvalinkki

Luonnonkivet olivat toinen hyvin yleisesti käytetty materiaali. 
Laura ja Ojârs kertoivat, että niitty leikataan lyhyeksi kesällä, ainakin teosten ympäriltä.
Näin laajalla alueella on vaikea kuvitella miten se on mahdollista. Teoksia oli jokapuolella. 

 

 

Teoskuva linkki "50 sydäntä", 
jonka Ojârs teki 50 -vuotispäivä juhlaansa.

Tämä näkymä avautui kulkiessani samaan suuntaan johon edellinen kuva oli otettu. Edellisessä kuvassa näkyy kaukana valkoinen teos. Mutta teos onkin laakson toisella puolella ja välissä kulkee hyvin kapea joki. Itse kuvailisin jokea kokonsa puolesta lähinnä puroksi. Se kiemurteli serpentiinin omaisesti. Alueella oli paljon ahkeria majavia, jotka olivat tehneet lukuisia patoja. Valkoisen teoksen takana on ympyrän muotoinen kohouma. Se on kartanoiden raja-alueella.Se on hautamuistomerkki toisessa maailmansodassa kuolleille sotilaille. Ojârsin teoksia oli paljon alueella kuten hautamuistomerkkikin. Katso kuvaesittely Pedvalen sivustolla. Lisäksi Ojârsilla oli yksityiset veistos- ja installationäyttelyt museossa.


katso kuva, jossa teoksessa on tuli
Tässä kuvassa olen laskeutunut alas. Edellisten kuvien valkoinen teos jää nyt piiloon vasemmalle kuusien taakse. Muurattu rakennelma on ollut tuliteos. Tekijä vain on muurannut sen päältäkin umpeen joten, on melkoisen mahdotonta lisätä sinne polttopuita Idealtaan se on kuin kynttilälyhty, jossa kynttilän sijasta on ollut palamassa puita.

Jatkamalla merkittyä reittiä eteenpäin saavutaan Briòípedvale`n kartanon alueelle, joka kuuluu myös museolle ja jossa näyttelyalue jatkuu. Näyttelyreitin polku mutkittelee niin kuin jokikin, joten arvelen vielä olevan kilometrin verran polkua mutkineen ennen kuin ollaan seuraavan kartanon pihassa.

 

"50 sydäntä" kuvattuna hautamuistomerkiltä.
Näin teos elää maisemassa vuoden aikojen mukaan.
Ojarsin kuvaamana (kuvalinkki ylempänä) kesällä 
ukkospilvien alla. Minulla taas kevään viiltävässä 
valossa korkean taivaan alla (isokuva).

 


Mainpage matkakertomus/ back

 

Photos & Web Design Lea Turto. 11.04.2002 .Copyrighs info.