Kotisivu CV Mies-sarja Maria kuvia Animaatio Linkit Vieraskirja
Lea Turto Email: turto@pp.nic.fi

tiedote
lehdistökuvat

 

Marian Tyttäret, mustesuihkutulosteita
Laterna Magica
20.1. – 7. 2. 2004


Lea Turto: näyttely Galleria Laterna Magica


Lea Turto: Yhteinen salaisuus, 2001

Syyskuun 11. 2001 terrori-iskun jälkeen muodostui huivipäisestä hunnutetusta naisesta pahan ikoni, ihmisoikeudeton. Ikonissa oli paljon tuttua, joka muistutti kulttuurimme Neitsyt Marian kuvaa. Hunnutettuja naisia kävelee myös kaduilla vastaamme.

”Neitsyt Marian Ilmestys” kokoelmani syntyi terrori-iskun jälkeisessä vihan ilmapiirissä sanattomana todistajana naisen henkisyydestä. Työnimellä ”Marian Tyttäret” jatkan teemaa: Meillä on henkinen perintömme omista sodistamme. Mitähän luurankoja olemme piilottaneet kaappeihimme, jotka vaikuttavat sielunmaisemaamme!

Lea Turto: Hän oli oven takana, 2003


Nainen on historiallisen asemansa vuoksi ollut passiivisessa osassa väkivallan käyttäjänä. Syyllisyys uhrin asemasta, suru ja pelko läheisten kuolemasta ja niiden muuttumisesta tuntemattomiksi hirveissä kokemuksissa, toimeentulon kamppailu yksin samalla uutta elämää kasvattaen ovat tuttuja rooleja. Miten kulttuurimme käsittelee väkivaltaisuuttaan, minkä tunnemaailman perinnön Marian tyttäret saavat kannettavakseen! Nainen on aina ommellut, pessyt ja siivonnut tahroja. Julkiset tilamme ovatkin kovin steriilin valkoisia ja varjottomia. Historia on vaiennut naisen todistuksesta.

Lea Turto: Näyttelykuva  Lea Turto: Näyttelykuva

Galleria Laterna Magican tila on kellari. Minulle se on tässä nuoruuden lukuelämyksen Herman Hessen Arosuden ”Maagisen teatterin” ilmentymä: kosteus, hämärät valot, varjot ja salaisuus. Ovia, joiden takana piilossa on jotain. Etutilassa, kirjagalleriassa taas tuhannet eläneet ihmiset yrittävät ottaa henkisesti yhteyttä kirjoituksillaan ja jatkaa elämää kanssamme.

Lea Turto: Näyttelykuva  Lea Turto: Näyttelykuva

Teoksissani olen käyttänyt Mariana dokumenttivalokuvaa itsestäni kuolemanroolipuvussa rakentamassa ”Plastic Garden” installaatiota. Olen käsitellyt ja muuttanut sitä digitaalisesti. Se on omakuva, samalla yleinen kuva, joka seikkailee ajassa ja kulttuureissa, uusissa teoksissani Laterna Magican kellarissa.

Maalarin palettini on muuttunut digitaalikuviksi, joista poimin osia ja värejä. Pensselini ja piirtimeni ovat myös muuttuneet digitaalisiksi. Valokuva on kuin luonnos, jonka päälle maalaan ja piirrän. Kuvallisuus on minulle kommunikaatiota. Keskustelen yhtä hyvin myyttien, taidehistorian kuin sokerisen kliseen tai nykytaiteen ja nykytekniikan piirissä.

Lea Turto: Näyttelykuva Laterna Magicasta

Kiitän Alfred Kordelinin säätiötä ja Keski-Suomen kulttuurirahastoa työskentelyni tukemisesta tämän näyttelyn toteuttamiseksi. Kiitän Valtion taidetoimikuntaa kohdeapurahasta näyttelyn järjestämiseen. Jyväskylässä 2004 Lea Turto.


Marian Ilmestys 2002, Galleria Becker, Jyväskylä


Marian ilmestys on harvinainen kulttuurimme 
tuntema naisen todistus syvästä henkisestä kokemuksesta. 
Vanhat kertomukset tuntevat ihmisen sisäisen totuuden etsijänä: ilmestykset ja näyt olivat luonnollisia kokemuksia yhteyden etsimisessä henkeen. Mitä Maria todistikaan ja miten se kirjattiin ylös!

Näyttelyssäni on digitaalisesti käsiteltyjä kuvia. Kuvallisuus on minulle ajattelua, väittelyä ja kommunikaatiota. Liikun taiteen, viihteen, ja uskonnollisen kuvaston parissa. 

Näyttelyssäni on mykkiä, käsittämättömiä ja mykistettyjä todistajien kasvoja. Mitä Marian todistuksesta jäikään jäljelle: kankaita, kirjailuja, kakkujako? Monikulttuurisena aikana huivipäinen ”Maria” ulkonaisesti voi kävellä kadulla vastaan. Onko hunnun taakse alistettu nainen henkisenä olentona toisenlainen kuin silikonilla miehen katseelle alistunut nainen. Mikä onkaan todistus, ja naisen puhe,jota usein pidetään käsittämätömänä lörpöttelynä! 

Lea Turto
Näyttelyn idea sai alkunsa-98 Jyväskylän Kirkkopuistossa tehdessäni ympäristötaideteostani ”Kuoleman puutarha”. Keskustelussani ”toisena” oli Hugo Simbergin saman niminen teos. Luodessani ”kukkapenkkejäni” kertakäyttöaterimista yleisön läsnä ollessa, koin tarpeelliseksi suojata identiteettiäni roolipuvulla sekä samalla visuaalisesti kertoa yleisölle siitä mitä taiteilijan mielessä liikkuu sellaista mikä ei konkreettisesti varsinaisesta teoksesta ole luettavissa. Oman sukupuoleni edustajana en voinut pukeutua luurangoksi mustassa kaavussa sillä yllätyksekseni totesin kuolemahahmolla olevan eri sukupuolen kuin itselläni. Viikatteen sijasta joka leikkaa elämän poikki, otin mustat lastenrattaat kuvaamaan kuoleman kylvämistä, synnyttämisen vastakohtana. Naisen kulttuuriin sisältyy elämän vaaliminen koristelemalla hetket ikimuistettaviksi: haudat, hääkakut, syntymäpäivät jne. Maria hahmo syntyi tähän näyttelyyn dokumenttikuvien pohjalta tästä työskentelystäni roolipuvussa. ”Marian” kasvojen taustana on oma kasvokuvani. Maria on omakuva samanaikaisesti ollen yleinen myyttinen hahmo liikkuen ajassa.

Omakuvaa lukuun ottamatta valokuvat, joita olen käyttänyt ovat näppäilemiäni arkipäiväisiä kuvia: näyttelyn tekomatkoiltani tai kodista ja lähiympäristöstä. Pilvet ovat Huittisten terveyskeskuksen pihassa kuvatut sateen iskiessä keskeyttämään sinne tekemäni ”Plastic Gardenin” istutuksen. Verkkoaita on Pitäjämäen rautatieaseman sillalta käydessäni Helsingissä katsomassa paikkaa johon suunnittelin ”Romanssituolia”. Huittisissa äitini keitti kakkukahvit ja tapasin kummityttöni, joista jäi digikameraani jäljet. Lapsuuteni rakas Juhannusruusupensas oli siirretty kesämökille vanhempieni muutettua pois lapsuudenkodistani. Pioni on ensimmäisestä omasta puutarhastani täältä Jyväskylästä. ”Maalarin paletillani” on ollut valokuvia elämääni liittyvistä hetkistä, joita olen käyttänyt pensselin sijasta ja palettiveitsen sijasta olen digitaalisesti noukkinut vaikka pionin punaisen värin ja sävyttänyt sillä taivaan. Toinen sukupuoli ei ole näyttelyni kuvissa vaan ulkopuolella ”toisena” keskustelukumppaninani taiteen historian tunnustamien kuvien kautta ja kulttuurin luojana, jota peilaan.

Lea Turto: osa teoksesta Herääminen


Tämä on ensimmäinen näyttely, jossa käytän digitaalista kuvankäsittelyä. Temaattisesti se jatkaa maalaussarjaani ”Naisia, Kukkia, Kyyneleitä ja Petoja”(akvarelli+tussi+pastelli+pigmentti), joka viimeksi oli esillä Vaasassa –99.Näyttelyn yhteydessä on esillä "Andy and me" animaatio www.EnvironmentalArt.net/me/varileikki.htm osoitteessa.

copyrihts info